Ihr Warenkorb ist leer.
Bewertungen: 0
Olejek z drzewa herbacianego to produkt pozyskiwany poprzez destylację parą wodną liści drzewa herbacianego.
Ma właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Wspomaga pracę układu odpornościowego.
Jest pomocny przy leczeniu grypy, kataru i przeziębienia.
Na układ nerwowy oddziałuje uspokajająco, dlatego poleca się stosować go w stanach szoku, silnego zdenerwowania i histerii.
Olejek z drzewa herbacianego aplikowany na skórę pomaga zwalczać trądzik, brodawki, kurzajki i opryszczkę. Jego zapach odstrasza owady.
Właściwości olejku z drzewa herbacianego:
Ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne jest popularnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
Olejek z drzewa herbacianego zwalcza bakterie, które są przyczyną trądziku.
Ponadto wpływa na normalizację pracy gruczołów łojowych, a także zmniejsza błyszczenie się skóry.
Wyjątkowe jest w nim to, że nie wysusza skóry tak jak inne składniki łagodzące zmiany skórne, ale działa regenerująco na skórę.
Ekstrakt z drzewa herbacianego jest też polecany na problemy ze skórą głowy, takimi jak łupież czy przetłuszczanie włosów.
Stosuje się go też w leczeniu infekcji grzybiczych (np. stóp), opryszczki, brodawek, kurzajek oraz na ukąszenia owadów.
Jego liczne właściwości pozwalają wykorzystywać go w leczeniu przeziębienia, grypy i kataru, gdyż wspiera działanie układu odpornościowego.
Można go dodawać do kąpieli, gdyż pozwala się zrelaksować i wyciszyć.
W celu łagodzenia codziennego stresu można również stosować ten produkt w połączeniu z innymi olejami do masażu ciała.
Olejek z drzewa herbacianego znalazł także zastosowanie w aromaterapii.
Jak można wykorzystać olejek z drzewa herbacianego?
Osoby, które zmagają się z trądzikiem i przetłuszczającą się cerą mogą stosować olejek z drzewa herbacianego na wiele sposobów.
Przede wszystkim można go używać w nierozcieńczonej postaci do punktowego nakładania na wypryski.
Można też:
- zmieszać go z innym olejem i stosować zamiast kremu do twarzy,
- dodać kilka kropel do ulubionego kosmetyku,
- stosować go jako składnik parówki na twarz,
- przygotować maseczkę z naturalnej glinki i olejku.
Pochodzenie surowca:
Drzewo herbaciane - to roślina wywodząca się z Australii.
Olejek z tej rośliny ma prawdopodobnie najszersze zastosowanie wśród olejków eterycznych.
INCI: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil
Działanie: antyseptyczne, dezodoryzujące, uspokajające, przeciwbakteryjne.
Zapach: apteczny, świeży, drzewny, ziemisty, ziołowy.
Kolor: przezroczysty do jasnożółtego.
Zalecana aplikacja:
do masażu, do kąpieli, do inhalacji,w dyfuzorze.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku jakichkolwiek ran lub podrażnień.
Nieodpowiedni dla kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.
USt. 23%
Einzelpreis 10,90 PLN
Gewicht 0,03 kg
EAN-Code 5050375125698
Anzahl der Bewertungen: 0